Α1 · Language

“Καλοκαίρι”

– Καλοκαίρι, καλοκαίρι, τι καλά μας έχεις φέρει; – Φέρνω του καιρού τη γλύκα, τα κεράσια και τα σύκα. Τα σταφύλια έχω στ’ αμπέλι και το μέλι στην κυψέλη, τ’ άνθη στην τριανταφυλλιά και στα δέντρα τα πουλιά. Ποίηση: Χάρης Σακελλαρίου     Image: by grantour

A2 · B1 · Culture · Language

«Άσπρο περιστέρι»

«Άσπρο περιστέρι» Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις Στίχοι: Νίκος Γκάτσος   Όποιος πόνεσε μέσα στη ζωή όποιος έκλαψε σαν μικρό παιδί τώρα τίποτα πια δε σου ζητά μόνο στ’ όνειρο θα σ’ αναζητά Άσπρο περιστέρι μεσ’ τη συννεφιά μου `δωσες το χέρι να `χω συντροφιά άσπρο περιστέρι μαύρο μου φτερό κάθε καλοκαίρι θα σε καρτερώ Όταν σήκωσα… Continue reading «Άσπρο περιστέρι»

A2 · Culture

“Στην ακροθαλασσιά”

Όταν έμπαινε ο Ιούνης περιμέναμε με χαρά τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος γιατί τότε θα κάναμε το πρώτο καλοκαιρινό μας μπάνιο! Η Δευτέρα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής είναι αργία και οι γονείς μας μάς πήγαιναν για μια ολοήμερη εκδρομή στην ακροθαλασσιά, για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι. Από νωρίς ετοιμάζαμε τα πράγματά μας χωρίς κανένα… Continue reading “Στην ακροθαλασσιά”

B2 · Culture · Language

«Το κυριλλικό αλφάβητο»

Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ήταν δύο αδέλφια, μοναχοί από τη Θεσσαλονίκη. Και οι δύο ήταν λόγιοι  και προστατευόμενοι του αυτοκράτορα Φωτίου. Είναι αυτοί που εκχριστιάνισαν τη Μοραβία (σημερ. Τσεχία και Σλοβακία) και μετέπειτα την Παννονία (σημερ. Ουγγαρία). Έλληνες και Σλάβοι μαθητές τους συνέχισαν το έργο τους αργότερα στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες των… Continue reading «Το κυριλλικό αλφάβητο»

C1 · C2 · Culture · Language

«Εκκλησία»

Τα Ελληνικά —όπως και κάθε γλώσσα— έχουν δανείσει και δανειστεί πολλές λέξεις. Ο δανεισμός από τα Ελληνικά είναι ιδιαίτερα συχνός στη γλώσσα της Εκκλησίας. Ο προφανής λόγος συνδέεται με τη διάδοση του Ευαγγελίου, το οποίο ήταν γραμμένο στην «κοινή Ελληνική». Αλλά και  η Παλαιά Διαθήκη διαδόθηκε στη μετάφραση της στα Ελληνικά από τους «Εβδομήκοντα» ελληνιστές… Continue reading «Εκκλησία»

A2 · B1 · Language · Traditions

“Πρωτομαγιά”

Ο Μάιος μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ να τον προϋπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή. Δώρα στα χέρια του πολλά και όμορφα κρατεί και τα μοιράζει γελαστός σε όποιον το ζητεί. Ο Μάιος (Μάης) είναι ο μήνας της χαράς και των λουλουδιών. Την Πρωτομαγιά βγαίνουμε στην εξοχή, μαζεύουμε λουλούδια και με αυτά φτιάχνουμε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι με… Continue reading “Πρωτομαγιά”