Culture · Traditions

“Χιονάτοι κουραμπιέδες”

Οι κουραμπιέδες είναι το παραδοσιακό γλύκισμα των χριστουγεννιάτικων εορτών. Qurabiya ονομάζεται στα αζέρικα, kurabiye στα τούρκικα, και στα ελληνικά κουραμπιές, που σημαίνει ξηρό μπισκότο πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη για να γλυκαίνει τις γιορτινές μέρες μας.

Οι πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας εγκαταστάθηκαν το 1924 στο Νομό Καβάλας, στη Νέα Καρβάλη και διατήρησαν στη νέα πατρίδα την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων που ήταν διαδεδομένη στη Μικρά Ασία. Έτσι σήμερα στην Ελλάδα οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες είναι αυτοί της Καρβάλης.

Μια συνταγή για τους ξακουστούς κουραμπιέδες:

ΥΛΙΚΑ :

600 γρ. αμύγδαλο ψίχα, με τη φλούδα

600 γρ. βούτυρο γάλακτος (κατά προτίμηση πρόβειο)

2 κρόκοι αυγών

250 γρ. ζάχαρη ψιλή

900 γρ. αλεύρι

2 κουταλιές του γλυκού baking powder

1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ

άρωμα πικραμύγδαλου (προαιρετικά)

ανθόνερο

2kg ζάχαρη άχνη (για την επικάλυψη)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Bήμα 1: Χτυπήστε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ πάρα πολύ καλά. Όταν ασπρίσει προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα.

Bήμα 2: Μόλις αφομοιωθεί η ζάχαρη, προσθέστε τους κρόκους έναν-έναν, το κονιάκ και το πικραμύγδαλο. Συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να ανακατευτεί πολύ καλά.

Bήμα 3: Ρίξτε έπειτα σταδιακά τα αμύγδαλα και το αλεύρι και το baking powder.

Bήμα 4: Πλάστε τους κουραμπιέδες σε στρογγυλό σχήμα και ψήστε τους στους 180οC, μέχρι να ροδίσουν. Μόλις κρυώσουν ραντίστε τους με ανθόνερο και πασπαλίστε τους με άχνη ζάχαρη.

Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά!

 

Εικόνα: by Voula Papaioannou © Benaki Museum Photographic Archive

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s