B2 · Culture · Traditions

«Αγιορείτικη νηστίσιμη κουζίνα»

Διανύουμε την περίοδο της νηστείας του Δεκαπενταύγουστου και οι μοναστηριακές συνταγές είναι οι πλέον κατάλληλες για τη διατροφή μας.

Ο μοναχισμός στο Άγιον Όρος οργανώθηκε τον 10o αιώνα με την έλευση του Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, ο οποίος, με χρηματοδότηση του τότε αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά, έφτιαξε τη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Με πρότυπο τη Λαύρα χτίστηκαν αργότερα τα υπόλοιπα 19 μοναστήρια της αθωνικής πολιτείας.

Στο Περιβόλι της Παναγίας οι μοναχοί που διακονούν την προετοιμασία του φαγητού μαγειρεύουν με λάδι, λαχανικά, χόρτα, όσπρια, ψάρια και θαλασσινά, άφθονα μυρωδικά και λίγα μπαχαρικά. Τα υλικά τα παράγουν οι ίδιοι στα περιβόλια των μοναστηριών.

Ο γέρων Επιφάνιος Μυλοποταμίτης, συγγραφέας του βιβλίου «ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ», περιγράφει την αγιορείτικη μαγειρική ως χωνευτήρι γαστρονομικών γνώσεων και εμπειριών: «Οι μοναχοί, ερχόμενοι στο Άγιον Όρος, φέρνουν την κουλτούρα τους, τις παραδόσεις τους, τις γεύσεις του τόπου από τον οποίο κατάγονται».

Σε αυτό το βίντεο μαγειρεύει ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ και ΧΤΑΠΟΔΟΣΟΥΠΑ.

 

Εικόνα: by Koprinco Laskof (pixabay)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s