C2 · Culture · History

“Καλλιρρόη Παρρέν – Σιγανού”

Αφιέρωμα στην «ημέρα της γυναίκας»

Η Καλλιρρόη Παρρέν ήταν η πρωτοπόρος του γυναικείου κινήµατος στην Ελλάδα, συγγραφέας και δηµοσιογράφος.

Γεννήθηκε το 1859 στα Πλατάνια Αµαρίου Ρεθύµνου και έλαβε πολύ καλή µόρφωση. Το 1867 —ενώ ήταν ακόµα 8 ετών—, μετά την αποτυχηµένη εξέγερση της Κρήτης η οικογένειά της κατέφυγε στον Πειραιά. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο  Αρσάκειο» της Αθήνας, από όπου αποφοίτησε το 1878 µε άριστα.

Εργάστηκε ως διευθύντρια Παρθεναγωγείου στην Οδησσό και την Αδριανούπολη. Το 1886 εγκατέλειψε τη διδασκαλία και εγκαταστάθηκε µόνιµα στην Αθήνα, όπου παντρεύτηκε τον αγγλογάλλο δηµοσιογράφο Ιωάννη Παρρέν, ιδρυτή του «Αθηναϊκού Πρακτορείου».

Τότε στράφηκε στη δηµοσιογραφία και στις 9 Μαρτίου 1887 εξέδωσε το πρώτο φύλλο της περίφηµης εβδοµαδιαίας «Εφηµερίδος των Κυριών»,της πρώτης ελληνικής γυναικείας εφηµερίδας. Το πρώτο εκείνο ηρωϊκό φύλλο πούλησε 10.000 αντίτυπα σε έναν αθηναϊκό πληθυσµό µόνον 65.000 ανθρώπων —αρκετοί από τους οποίους ήσαν αναλφάβητοι— και διαβάστηκε σχεδόν από τους πάντες!

Το πρωτοπόρο εγχείρημα της Καλλιρρόης Παρρέν αντιμετωπίστηκε από τους συντηρητικούς δημοσιογράφους και εκδότες εφημερίδων με ύβρεις, ειρωνείες και απειλές. Βρήκε όμως και την υποστήριξη ανάμεσα σε σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος, όπως ο ποιητής Κωστής Παλαµάς και ο συγγραφέας Γρηγόρης Ξενόπουλος.

Η Καλλιρρόη Παρρέν κατόρθωσε να συγκεντρώσει γύρω της τις λίγες γυναίκες της εποχής που πίστεψαν στο όραµα της γυναικείας χειραφέτησης. Η εφηµερίδα εκδιδόταν έκτοτε κάθε εβδοµάδα επί 31 συνεχή χρόνια και σταµάτησε µόνον όταν το 1918 η εκδότρια εξορίστηκε για περίπου 10 µήνες στην Ύδρα λόγω των πολιτικών της φρονηµάτων.

Η Καλλιρόη Παρρέν πίστευε ότι «το µεγαλείο της Ελλάδος έγκειτο στο µεγαλείο των θυγατέρων της». Αγωνίστηκε κατά της αµάθειας και των προλήψεων, την άρση του κοινωνικού αποκλεισµού των γυναικών και την κατοχύρωση του δικαιώµατος να µορφώνονται και να εργάζονται. Διεκδικούσε την ισοτιμία των δύο φύλων.

Το 1893 ίδρυσε την «Ένωση υπέρ της Χειραφετήσεως της Γυναίκας» και άλλα κοινωφελή ιδρύµατα για την ανακούφιση των απόρων γυναικών και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού επιπέδου των γυναικών, μεταξύ των οποίων και το ΠΙΚΠΑ (Πατριωτικό Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αντίληψης) και το «Λύκειο Ελληνίδων». Το 1895 απευθύνθηκε στον τότε πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη, ζητώντας την κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωµάτων των γυναικών. Ωστόσο αυτό άργησε να επιτευχθεί. Το δικαίωμα ψήφου δόθηκε στις Ελληνίδες το 1930 για δηµοτικές µόνον εκλογές και για όσες γυναίκες ήσαν πάνω από 30 ετών και µόλις στις 28 Μαϊου 1952 για εθνικές εκλογές µε πλήρες δικαίωµα «εκλέγειν και εκλέγεσθαι».

Η Καλλιρρόη Παρρέν δεν πρόλαβε να πάρει μέρος στις εθνικές εκλογές. Πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 1940 στην Αθήνα. Με τον µακροχρόνιο αγώνα της ενέπνευσε αυτοπεποίθηση στις γυναίκες. Δικαίως κατέχει μία περίοπτη θέση στην Ιστορία των κοινωνικών αγώνων της Ελλάδας.

«Χαίρε Γυναίκα,

εσύ Αθηνά, Μαρία, Ελένη, Εύα,

Να η ώρα σου!

Τα ωραία φτερά δοκίμασε κι ανέβα

και καθώς είσαι ανάλαφρη

και πιά δεν είσαι σκλάβα,

προς τη μελλόμενη Άγια Γη πρωτύτερα

εσύ τράβα κι ετοίμασε τη Νέα Ζωή, μιας Νέας Χαράς

Υφάντρα,

κι ύστερα αγκάλιασε, ύψωσε και φέρε εκεί

τον άντρα!

Και πλάσε την Πρωτόπλαστη,

ω Αγάπη εσύ, Αρμονία!

εσύ Ομορφιά, Σοφία εσύ,

Πειθώ και Παρθενία!»

Κωστής Παλαμάς

Περισσότερες πληροφορίες και εικόνες εδώ
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s