A2 · Α1 · Traditions

«Η κυρα-Σαρακοστή»

Οι Απόκριες πέρασαν, πέρασε και η Καθαρά Δευτέρα, είμαστε πια στη Μεγάλη Σαρακοστή.

Οι νοικοκυρές έψηναν ένα αλατισμένο ψωμί με το σχήμα μιας γυναίκας —της κυρα- Σαρακοστής— που χρησίμευε ως ημερολόγιο της νηστείας και της προσμονής της Πασχαλιάς.

Η κυρα-Σαρακοστή φοράει παραδοσιακά ρούχα —μακριά φούστα και ποδιά— και στο κεφάλι ένα μαντίλι με σταυρό. Δεν έχει στόμα γιατί νηστεύει, ούτε λέει πολλά λόγια, είναι σιωπηλή. Έχει τα χέρια της σταυρωμένα για τις προσευχές και έχει επτά πόδια που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες της νηστείας.

Σύμφωνα με το έθιμο κάθε Σάββατο της Σαρακοστής συνήθιζαν να κόβουν από ένα πόδι και το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Στο τελευταίο υπήρχε μία λιχουδιά — ένα καρύδι, ένα μύγδαλο ή ένα ξερό σύκο. Όποιος το έβρισκε ήταν καλότυχος για όλη τη χρονιά. Έτσι μετρούσαν οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας τις μέρες μέχρι το Πάσχα.

Την κυρά – Σαρακοστή που ΄ναι έθιμο παλιό,

οι γιαγιάδες μας την φτιάχναν με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν στο κεφάλι έναν σταυρό,

μα το στόμα της ξεχνούσαν γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν με τα πόδια της τα επτά,

κόβαν ένα την εβδομάδα μέχρι να ΄ρθει η Πασχαλιά.

Εικόνα: Από μία συνταγή για την κυρα-Σαρακοστή, αν θέλετε και εσείς να τηρήσετε το έθιμο.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s