B1 · B2 · Culture · Mythology

“Έρως και Ψυχή”

Σε λίγες ημέρες –στις 14 Φεβρουαρίου– σε πολλές χώρες γιορτάζεται ο έρωτας. Η ελληνική μυθολογία διηγείται μία ωραία ιστορία για τον φτερωτό θεό.
Ήταν ένας βασιλιάς που είχε τρεις κόρες, όλες πανέμορφες, μία από αυτές είχε το όνομα Ψυχή. Η ομορφιά της Ψυχής ήταν θεϊκή και γι’ αυτόν τον λόγο όποιος άνδρας την αντίκρυζε την ερωτεύονταν μεμιάς. Τότε η Αφροδίτη θύμωσε και ζήτησε από τον γιο της, τον Έρωτα, να δηλητηριάσει τις ψυχές των ανδρών και να μην επιθυμούν την Ψυχή. Πήγε ο Έρωτας να εκτελέσει την εντολή της θεάς μητέρας του και ούτε αυτός μπόρεσε να αντισταθεί στην ομορφιά της Ψυχής, την ερωτεύτηκε και αυτός παράφορα.
Τα χρόνια περνούσαν αλλά η Ψυχή –λόγω της ζήλειας της Αφροδίτης – δεν μπορούσε να βρει μνηστήρα. Οι γονείς πήγαν στο μαντείο των Δελφών να ζητήσουν τη βοήθεια του θεού Απόλλωνα. Ο Έρωτας –που δεν είχε ξεχάσει στιγμή την Ψυχή– παρακάλεσε τον Απόλλωνα να τους δώσει τον εξής χρησμό: «Να οδηγήσουν την Ψυχή στην κορυφή ενός βουνού. Εκεί θα την περιμένει ένας πανάσχημος άντρας, σχεδόν τέρας. Αυτός ο άντρας θα γίνει ο σύζυγός της».
Οι γονείς ακολούθησαν τον χρησμό και ετοίμασαν τη Ψυχή για τον γάμο. Ανέβηκαν ψηλά στο βουνό και από εκεί την παρέλαβε ο άνεμος Ζέφυρος, που την έφερε στο παλάτι του Έρωτα. Αυτός κάθε βράδυ πλάγιαζε μαζί της στο σκοτάδι, ώστε η Ψυχή να μην τον βλέπει γιατί σύμφωνα με τον χρησμό υποτίθεται ότι αυτός που μοιραζόταν το κρεβάτι της ήταν ένα τέρας. Ήταν όμως τόσο τρυφερός και καλόκαρδος, που η Ψυχή τον αγάπησε από το βάθος της καρδιάς της.
Όταν επισκέφθηκε την οικογένειά της, οι αδερφές της την έπεισαν πως έπρεπε να δει το πρόσωπο αυτού του μυστηριώδους άντρα. Εκείνη όταν γύρισε στο παλάτι, πήρε ένα λυχνάρι, έγειρε από πάνω του και καθώς φώτισε το πρόσωπό του είδε τον πανέμορφο θεό Έρωτα. Η Ψυχή τα έχασε, το λυχνάρι έγειρε στο πλάι και καυτό λάδι χύθηκε πάνω στον Έρωτα. Ο Έρωτας ξύπνησε από τον πόνο και πέταξε μακριά, αφού η σχέση του με την Ψυχή ήταν μια προδοσία της επιθυμίας της μητέρας του.
Η Ψυχή τον έψαξε παντού και έφτασε στη θεά Δήμητρα, που τη συμβούλευσε να μιλήσει στη θεά Αφροδίτη. Η Αφροδίτη είχε φυλακίσει τον Έρωτα μέχρι να ξεχάσει την Ψυχή και να επουλωθεί η πληγή του από το καυτό λάδι. Είπε στην Ψυχή πως για να δει τον αγαπημένο της, θα έπρεπε πρώτα να περάσει τρεις δοκιμασίες –τα μαρτύρια μιας ψυχής ερωτευμένης– που θα της επέβαλαν η Ανησυχία και η Λύπη. Έπρεπε να ξεδιαλέξει σπόρους δημητριακών, να μαζέψει μαλλί από άγρια πρόβατα και τέλος να κατέβει στον Κάτω Κόσμο και να πάρει από την Περσεφόνη το ελιξίριο της νιότης για την Αφροδίτη, χωρίς να ανοίξει το δοχείο του ελιξιρίου. Εκείνη δεν τήρησε τη συμφωνία, άνοιξε το δοχείο και έπεσε σε βαθύ ύπνο. Μέσα στο δοχείο ήταν ο Μορφέας.
Ο Έρωτας μόλις το έμαθε έτρεξε στον Όλυμπο. Ζήτησε από τον Δία να σώσει την Ψυχή. Ο Δίας, συγκινημένος από την αγάπη του θεού Έρωτα, την έκανε αθάνατη, επιτρέποντας σ’ εκείνον να ενωθεί μαζί της για πάντα.
Η στιγμή που ο Έρωτας ξαναζωντανεύει την Ψυχή με ένα φιλί αποτυπώνεται στο γλυπτό του Antonio Canova «Έρως και Ψυχή», το οποίο εκτίθεται στο Λούβρο.

Εικόνα: By Lara Badioli

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s