Uncategorized

«Η βασιλόπιτα»

Tο έθιμο της βασιλόπιτας γίνεται για το καλό της χρονιάς, για την καλή τύχη του σπιτιού και για την ευλογία του Αγίου Βασιλείου.

Όταν ο Άγιος Βασίλειος ήταν Επίσκοπος στην Καισάρεια, ο τότε Ρωμαίος Έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε να εισπράξει φόρους. Οι κάτοικοι μάζεψαν ό,τι πολύτιμο είχαν και βγήκαν με τον δεσπότη τους να προϋπαντήσουν τον έπαρχο. Όμως ο Άγιος Βασίλειος έπεισε τον έπαρχο να μην πάρει τα τιμαλφή των κατοίκων. Πώς θα επιστρέφονταν στους κατοίκους τα χρυσαφικά που είχαν προσφέρει; Ο Άγιος τους ζήτησε να παρασκευάσουν μικρές πίτες. Μέσα σε κάθε μία έβαλε από ένα πολύτιμο αντικείμενο και στο τέλος τις μοίρασε σε όλους ώστε ο καθένας να πάρει πίσω κάτι από τις προσφορές. Από τότε την 1η Ιανουαρίου –στη γιορτή του Αγίου Βασιλείου– φτιάχνουμε πίτες και βάζουμε μέσα ένα νόμισμα, «το φλουρί».

Στην αλλαγή του χρόνου ο πατέρας της οικογένειας κόβει και μοιράζει την πίτα με τελετουργικό τρόπο. Το πρώτο κομμάτι του Χριστού, το δεύτερο του Άι-Βασίλη, το τρίτο του σπιτιού, το τέταρτο του φτωχού. Έπειτα ακολουθούν τα μέλη της οικογένειας κατά σειράν ηλικίας και οι φιλοξενούμενοι.

Από τις αρχές του 20ου αιώνα η κοπή της πίτας γίνεται και στα Σωματεία, τα Ιδρύματα και τους οργανισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου.

Εδώ θα βρείτε μια συνταγή για την αθηναϊκή βασιλόπιτα.

Καλοφάγωτη η βασιλόπιτα και καλή τύχη με το φλουρί!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s